מיחזור אלקטרוניקה – כל מה שצריך לדעת על ההליך החשוב הזה
המילה "פסולת", לרוב מתקשרת לנו עם פסולת ביתית פשוטה של נייר או שאריות מזון. זה נכון שסוגי הפסולת הללו נחשבים לנפוצים מאוד, אך הם אינם נחשבים למזהמים במיוחד. הפסולת שיותר מטרידה את קברניטי העולם היא כזאת שמוגדרת פסולת אלקטרונית, דוגמת סוללות, מצברים, מחשבים ישנים וכל ציוד אלקטרוני אחר. בדיוק בשל כך חוקק חוק "מיחזור פסולת אלקטרוניקה" ומייד תקבלו את כל המידע לגביו.
מהי הבעייתיות בפסולת אלקטרונית?
פסולת אלקטרונית מכילה מגוון רחב של חומרים שנחשבים למזהמים חמורים, שפוגעים בסביבה ובבריאות האדם. מדובר במתכות כבדות, מעכבי בערה ותרכובות הלוגניות שונות. חומרים אלו אינם מתפרקים ואינם הופכים ללא פעילים כאשר הם מוטמנים באדמה יחד עם הפסולת הרגילה. הם משתחררים לאיטם, מחלחלים למי התהום ובסופו של דבר מגיעים לכוסות השתייה ומנות המזון שלנו. משם, הדרך להתפתחות בעיות בריאותיות הינה קצרה.
על כל זאת ועוד, מוצרי אלקטרוניקה עשויים מתערובות של חומרים נוספים כגון גומי, פלסטיק, אלומיניום ועוד. גם הם אינם מתפרקים בקלות (הדבר יכול לקחת מאות ואף אלפי שנים) בתנאים טבעיים ומכבידים על כמות הפסולת בכדור הארץ שלנו. הקפדה על תהליכי מיחזור אלקטרוניקה במסגרת החוק, נועדה למנוע זאת, להשמיש מחדש את החומרים שבתוך הפסולת האלקטרונית ולמנוע תחלואה. בנוסף, תהליכי המיחזור שומרים על עלות שפויה של חומרי גלם שונים המצויים בפסולת וזאת משום צמצום הכרייה מהאדמה, פעולה שלמעשה גם כן נחשבת למזהמת למדי.
כיצד מתבצע תהליך המיחזור?
על פי החוק בישראל, חל איסור על השלכת פסולת אלקטרונית במקום שאינו מאושר לכך. יתרה מזאת, כל משווק ויבואן של מוצרי אלקטרוניקה מחוייב בהשבה למיחזור של אחוז יחידות מסויים מסך המוצרים שסיפק. כך יוצא שארגונים, מועצות מקומיות, יבואנים ומשווקים עובדים עם חברות מיחזור, שמבצעות איסוף של המוצרים השונים בשגרה או בהזמנות מזדמנות ונמנעים לחלוטין מהשלכת הפסולת במקום שאינו מותר לכך.
מיחזור אלקטרוניקה, אם כן, חייב להתבצע בצורה מסודרת, תוך רישום זהות ומשקל הפסולת וזאת על ידי חברת מיחזור שמאושרת לכך על ידי המדינה. פסולת האלקטרוניקה מועברת על ידי חברות המיחזור למרכזי מיון, שם מופרדים החומרים השונים אלו מאלו ומועברים לתהליכי מיחזור ייעודיים. לאחר המיחזור הם נמכרים למפעלים וחוזרים לשימוש בתהליכי הייצור השונים.
שירותי המיחזור מתבצעים ללא עלות למזמין העבודה. כלומר, מי שמעוניין למחזר אלקטרוניקה, רק צריך להזמין את חברת המיחזור, שלא רק שמפנה את הפסולת על חשבונה, אלא לעיתים גם משלמת עבור הפסולת, כתלות בכמות ובסוג.
כתיבת תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.