כל מה שחשוב לדעת על פינוי מפעלים

בין אם המפעל שלכם עומד להיסגר ובין אם אתם מתכננים להעבירו למקום אחר, בוודאי צברתם פסולת אלקטרונית רבה, לרבות כבלים, ואתם תוהים מה לעשות עמה? בדיוק לשם כך כתבנו את המאמר שלפניכם, שבו נציג את כל מה שחשוב לדעת בנושא.
מתי יש צורך בפינוי מפעל?
פינוי מפעלים הינו רלוונטי בשני מצבים: האחד, כאשר מפעל נסגר, והשני, כאשר מפעל עובר לשטח אחר. בשני המקרים הללו יש צורך בפירוק ופינוי מקצועי – כדי לשמור על סביבה נקייה ולא להסתבך עם רשויות החוק. הבה נרחיב על שני המצבים הללו: סגירה – בכל שנה נסגרים מפעלים רבים בכל רחבי הארץ. לעיתים מדובר במפעל שנסגר עקב קשיים כלכליים או במפעל שנפגע בצורה בלתי הפיכה כתוצאה מאיתני הטבע – אש או מים. במקרים אלו, יש לפרק את כל המכשור והציוד שנמצאים במפעל ולפנות את כל הפסולת באופן מסודר לאתרים מורשים או למיחזור. נכון שסגירת מפעל היא סיטואציה מצערת מאוד, אך יש להבין שמדובר בתהליך בלתי נמנע ומומלץ לרכך את המכה ולנסות להפיק ממנו את המיטב. כלומר, גם אם המפעל נאלץ לסגור את שעריו, עדיין נותרו בו חומרי גלם יקרי ערך שניתן למכור אותם (למשל, ניתן למכור המכונות – לרבות מנועים, בוילרים ועוד – לסוחרים מתעניינים) וביניהם פסולת אלקטרונית. דהיינו, ניתן לייצר רווחים מה"אשפה" שלו. נרחיב על כך בהמשך. נציין כי לעיתים יש גם צורך בשיפוץ המפעל – לרבות ניקיון, הדברה, צביעה, שיקום הגג וכו'. כלומר, שיקום הנזקים שהצטברו לאורך השנים והחזרתו למצב תקין ואסתטי. מעבר למקום אחר – לעיתים מפעלים נסגרים באופן זמני, בשל רצון להגדיל את שטחם ולעבור למקום אחר. זו הזדמנות להותיר חלק מהציוד האלקטרוני או את כולו, מאחור, בכדי לפנות מקום למכשור וציוד חדישים ומתקדמים יותר. ההעברה של המפעל, מצריכה פירוק, שינוע והרכבה של מכשור כבד, לרבות צינורות, עמודים וכו'.מיחזור כבלים – במה מדובר?
מיחזור כבלים הוא אחד הנושאים החשובים בעולם המיחזור והוא נחשב חלק ממיחזור פסולת אלקטרונית. כאשר אומרים "מיחזור כבלים", מתכוונים למוצרים נוספים מלבד כבלים. את הכבלים ניתן למצוא ברוב המוצרים החשמליים ובמגוון תחומי חיינו, כגון: תקשורת – מחשבים, טלוויזיות ומוצרי חשמל נוספים. מכונאות – מצברים למיניהם. מערכות סולאריות – משמשים להתקנן. תעשיה – מנופים, מעליות ועוד. הכבלים מעבירים זרם חשמלי. אין קידמה ללא כבלים. אין תקשורת ואין חשמל בלעדיהם. אנחנו תלויים בהם לחלוטין. הכבל מצופה בחומר מבודד, כמו פלסטיק או PVC, שמטרתו בידוד. החלק הפנימי של הכבלים בדרך כלל עשוי מנחושת, אך לעיתים ניתן למצוא כסף ולעיתים אף זהב. מדובר בחומרים יקרים מאוד, שלמרבה הצער לא רק שלא מתכלים, אלא עשויים להיות רעילים.מדוע נחושת כל כך נחשקת למיחזור?
כאמור, ישנן מתכות אחרות שמשמשות לייצור כבלים, אך נחושת היא השכיחה מכולן. היא עמידה בפני קורוזיה, נחשבת למוליכת חשמל מצוינת ומשמשת למגוון מטרות בתעשייה. בשנים האחרונות, מחיר הנחושת עלה, מה שהוביל לעלייה במחירי מוצרים אלקטרוניים ובהופעתם של אתרי כרייה נוספים. מיחזור כבלים הוא אחד הדרכים לשמור על הנחושת, ללא כל הנזק הסביבתי הכרוך בכרייתה. כלומר, המיחזור שלה מפחית את הצורך לכרות נחושת ובכך מפחית כרייה מיותרת שיוצרת נזק בלתי הפיך לסביבה. נציין כי אתרי כרייה רבים, ידועים בכרייה המזהמת שלהם ובהשפעתם ההרסנית על הסביבה.ומה יקרה אם לא נמחזר?
מדוע כה חשוב למחזר כבלים, במקום פשוט להשליך אותם לזבל? לכאורה, כבלים לא תופסים הרבה מקום, אך כאשר הם מושלכים לאתר אשפה "רגיל", הם בקלות מצטברים לערימות אדירות שלא מתכלות. מטרת המיחזור היא לצמצם את כמויות הענק של הפסולת האלקטרונית, שאינה מתכלה והולכת ומצטברת להרים ענקיים ויוצרת בעיה חמורה בכל רחבי העולם. כשהפסולת הזו מושלכת לאתרי פסולת רגילים, היא יוצרת נזק אקולוגי. עם הזמן, המתכות אשר נמצאות בתוך הכבלים, פולטות כימיקלים רעילים, שמשתחררים לתוך האדמה ומשם מחלחלים אל מי התהום. זיהום המים הוא למעשה זיהום של מי השתייה שלנו. התוצאה היא הרסנית, מכיוון שחומרים אלו הינם רעילים ועלולים לגרום למחלות כמו סרטן. בשורה התחתונה, הרים עצומים של פסולת אלקטרונית, מובילים לקרקעות מזוהמות, מים מזוהמים, זיהום אוויר – כל אלו עלולים להוביל לבעיות רפואיות. מלבד הזיהום, יש סיבה נוספת לכך שלא מומלץ להשליך כבלים: הם מכילים חומרי גלם חשובים שניתן למחזרם, כמו נחושת. עוד סיבה למחזר, היא כדי לנסות לצמצם את השימוש במשאבי הטבע – נחושת, זהב וכסף – שנחשבים ליקרים מאוד. על ידי מיחזור, אפשר להפחית בכריית משאבים אלו, מה שישמור על זמינותם בטבע וכן ימנע עלייה משמעותית במחירם. אם נסכם עד פה, מדובר בבעיה שהיא הן אסתטית, הן אקולוגית והן בריאותית. סיבה נוספת למחזר, היא כלכלית – בעלי עסקים רבים צוברים פסולת אלקטרונית רבה וכבלים בפרט. בתור בעלי עסק, מיחזור של כבלים ופסולת אלקטרונית, יניב לכם רווח כלכלי, שכן יש חברות מיחזור שישלמו לכם על הפסולת שהן יאספו מכם. כמובן שקיימת גם סיבה משפטית – בשל חשיבות נושא המיחזור, המדינה חוקקה חוק שמטרתו לעודד בעלי עסקים, למחזר. בהתאם לחוק מחזור פסולת אלקטרוניקה (שנחקק ב-2014), כל יבואן ויצרן ייאלץ לדווח למשרד להגנת הסביבה, אחת לחצי שנה, על כמות הציוד האלקטרוני שייבא/ייצר ועל כמות הציוד האלקטרוני שמוחזרה.איך מתבצע תהליך המיחזור של הכבלים?
להבדיל מתהליכי מיחזור של מכשירי חשמל, אשר מורכבים מחומרים רבים, מיחזור של כבלים נחשב קל יחסית, היות ומדובר במספר מועט של חומרי גלם. התהליך הוא פשוט: הכבל מופרד מהפלסטיק או הגומי שעוטף אותו. המתכת הפנימית נגרסת ומותכת מחדש, כך שהם יכולים לשמש בתור כבלים חדשים או לשימושים נוספים. החברות שמציעות שירות של מיחזור, בדרך כלל משתפות פעולה עם חברות או גורמים שונים, כמו המשרד לאיכות הסביבה. הלקוחות הממחזרים הם בדרך כלל מפעלים, עסקים שונים, משווקים, יצרנים, רשויות מקומיות ועוד. הכבלים עשויים להגיע כפי שהם, או לחילופין בתוך מכשירי חשמל. לאחר איסופם על ידי חברת מחזור, הם מגיעים אל מרכז מיון, שבו הם מופרדים מהמכשירים וממוינים בהתאם לקטגוריות שונות, כגון סיווג הרעילות, סוג המתכת, יכולת הולכה חשמלית וכו'. הציפוי החיצוני של הכבל, מוסר, מה שמשאיר אותנו עם החומר הפנימי שבתוך הכבל, המתכת, אשר לאחר תהליכי הפרדה והתכה, ניתן להשמישה לשימוש חוזר.למה אנחנו?
מכאן נשאלת השאלה – מה עושים עם כל החומרים והציוד והמכשור של המפעל? בדיוק כאן חברתנו נכנסת לתמונה. אם יש לכם עסק בתחום האלקטרוני ואתם מעוניינים למחזר כבלים ו/או חומרים אחרים, אתם מוזמנים ליצור אתנו קשר. כבר עשרות שנים שחברתנו עושה את מירב המאמצים בכדי לשמור על ארצנו נקייה מזיהום. אנו עובדים בשיתוף פעולה עם מוסדות, גופים פרטיים, חברות וכו'. חברתנו מציעה מיחזור מהיר ויעיל של פסולת אלקטרונית, לרבות כבלים מנחושת ממגוון סוגים – גם בכמות גדולה. אנו קולטים פסולת מכל רחבי הארץ: נציג מטעמנו יגיע אליכם על מנת לתת לכם הצעת מחיר מסודרת. לאחר מכן, נאסוף מכם את כל הפסולת ונשלם לכם עבורה, בהתאם לשוויה הכספי. אנו נרכז ונכין אותה לתהליך של הפרדה ומיון קפדני, שלאחריו מתבצע המיחזור. הפיקוח על שלב המיון, נעשה תחת הפיקוח של המשרד לאיכות הסביבה.סוף דבר
אין שום צורך שפסולת אלקטרונית תגיע למטמנות, בזמן שאפשר למחזר אותה בשביל לייצר מוצרים חדשים. כבלים הם "אשפה" שמאוד כדאי למחזר מבחינה כלכלית. בעזרת מיחזור של פסולת אלקטרונית בכלל וכבלים בפרט, ניצור סביבה בריאה יותר – הן לנו והן לדורות שאחרינו.התקשר אלינו עכשיו למספר 1800-800-878
וקבלו הצעת מחיר לפינוי פסולת!